суботу, 10 грудня 2016 р.

10 грудня – День прав людини

4 грудня 1950р. Генеральна Асамблея ООН запропонувала всім державам та зацікавленим організаціям відмічати 10 грудня День прав людини (резолюція 423 (V)) і посилити свої зусилля в цій сфері. Цей день знаменує прийняття Загальної декларації прав людини в 1948р., беручи до уваги, що Декларація є важливим кроком вперед на шляху людського прогресу і повинна заслуговувати на увагу в усіх державах.
До основних (фундаментальних) прав людини належить право на чисте та безпечне для життя і здоров'я навколишнє природне середовище. Це право є дуже тісно пов’язане із гарантуванням інших ключових особистих та соціальних прав людини.

Згідно з Законом, громадянин України має право на: безпечне для життя і здоров'я навколишнє природне середовище; об'єднання в громадські природоохоронні формування; одержання в установленому порядку повної та достовірної екологічної інформації тощо. У ст. 50 Конституції України записано: «Кожен має право на безпечне для життя і здоров'я довкілля та на відшкодування завданої порушенням цього права шкоди. Кожному гарантується право вільного доступу до інформації про стан довкілля, про якість харчових продуктів і предметів побуту, а також право на її поширення».
Екологічним правам людини відповідає обов'язок держави у їх забезпеченні, а також здійсненні системних санітарно-гігієнічних заходів, спрямованих на поліпшення та оздоровлення навколишнього природного середовища. Також кожна людина має обов’язок шанувати екологічні права іншого.
Закон України «Про охорону навколишнього природного середовища» передбачає наступні екологічні обов’язки громадян: берегти, охороняти й раціонально використовувати природні багатства; не порушувати екологічних прав інших суб'єктів; компенсувати завдану ними шкоду тощо.


Немає коментарів:

Дописати коментар